Eger

Ocena:

4.8/5 | 4 głosów

Miasto słynące z pięknych zabytków historycznych, wina i ciepłych źródeł termalnych.

Eger to po Tokaju, drugi najbardziej popularny winiarski region Węgier, a jeśli mówimy o egerskim winie, to nie sposób wspomnieć o Szépasszony-völgy - Dolinie Pięknej Pani.

Miejscowi chwalą się, że tradycja wyrobu wina w Egerze sięga czasów neolitu a Dolina Pięknej Pani była od niepamiętnych czasów rodzajem sanktuarium ku czci bogini ziemi, natury, wzrostu, pór roku i tym podobnych, ważnych dla rolników atrybutów.

Czy to prawda? Nie wiem, ale nie było by w tym nic dziwnego. W Bułgarii i Gruzji archeolodzy znajdują artefakty świadczące o tym, że ludzie wytwarzali i raczyli się winem, na długo przed tym jak opanowali produkcję brązu, piwa czy musztardy.

Jednym z najważniejszych zabytków Egeru jest Zamek Eger, który pochodzi z XIII wieku i jest jednym z najlepiej zachowanych zamków w Europie. Zamek ten był ważnym punktem obrony przed Turkami w XVI wieku i jest obecnie muzeum, w którym można zobaczyć wiele eksponatów związanych z historią miasta.

Innymi ważnymi zabytkami Egeru są katedra św. Jana Chrzciciela, kościół św. Antoniego z Padwy oraz wiele pięknych budynków z okresu baroku i klasycyzmu.

Eger jest również znanym regionem winiarskim, słynącym z wina Bikavér (Czerwony Byk), które jest jednym z najlepszych win na Węgrzech. W mieście znajduje się wiele piwnic, gdzie można spróbować różnych odmian wina.

W Egerze znajdują się także ciepłe źródła termalne, które są popularne wśród turystów i mieszkańców miasta. Najbardziej znane z nich to kąpielisko termalne w centrum miasta, a także kąpielisko termalne w pobliskiej miejscowości Egerszalók, gdzie woda osiąga temperaturę ponad 70 stopni Celsjusza.

Minaret w Egerze

Minaret w Egerze został zbudowany w XVI wieku przez osmańskich najeźdźców, kiedy miasto było pod panowaniem Imperium Osmańskiego. Konstrukcja rozpoczęła się w 1596 roku, ale została ukończona dopiero w 1601 roku. Jednym z najlepiej zachowanych minaretów na Węgrzech. Pomimo pewnych uszkodzeń i odbarwień związanych z upływem czasu, nadal przyciąga turystów i jest zabytkiem chronionym jako część dziedzictwa kulturowego kraju.

Wysunięty najdalej na północ zabytek turecki, pozostałość po dawnym meczecie/

Wina z Egeru

Region Eger na Węgrzech ma długą i bogatą tradycję winiarską, choć jego międzynarodowa renoma jest nieco mniejsza niż słynnego Tokaju, znanego głównie z win słodkich, takich jak Tokaji Aszú. Mimo to, Eger odgrywa istotną rolę w węgierskim winiarstwie, szczególnie jeśli chodzi o wina czerwone. Oto co warto wiedzieć:

1. Egri Bikavér (Bycza Krew z Egeru) – znak rozpoznawczy regionu

  • Jest to cuvée czerwone, czyli mieszanka kilku szczepów.
  • Tradycyjnie zawiera m.in. Kékfrankos (Blaufränkisch), Kadarka, Merlot, Cabernet Sauvignon i inne.
  • Styl jest zrównoważony: średnie do pełnego ciała, z nutami ciemnych owoców, przypraw i czasem beczki.
  • Nazwa "Bycza Krew" pochodzi z czasów oblężenia Egeru przez Turków w XVI w., kiedy to obrońcy rzekomo pili czerwone wino zmieszane z krwią byka, by dodać sobie odwagi – legenda, ale działała marketingowo.

2. Egri Csillag (Gwiazda Egeru) – odpowiedź białych win na Bikavér

  • Białe cuvée z różnych lokalnych i międzynarodowych szczepów.
  • Wprowadzona dopiero w XXI wieku jako nowoczesna propozycja z regionu.
  • Lekkie do średnio-ciężkich, aromatyczne, często z nutami cytrusów, ziół i kwiatów.

Szépasszony-völgy - Dolina Pięknej Pani

Szépasszony-völgy jest znane z bogatego dziedzictwa winiarskiego. W tej okolicy uprawiane są różne odmiany winogron, z których produkowane są wysokiej jakości wina, w tym popularne wina Egri Bikavér (Bikavér z Egeru) i Egri Leányka (dziewczyna z Egeru). Turystom oferuje się możliwość odwiedzenia winnic, degustacji wina i poznania procesu produkcji.

W dolinie znajduje się wiele tradycyjnych piwnic wykutych w tufie, które są charakterystycznym elementem krajobrazu. Piwnice są miejscem, gdzie przechowuje się wino, a także gdzie można wypocząć i delektować się lokalnymi specjałami w towarzystwie kieliszka wina.

Szépasszony-völgy oferuje również różnorodne restauracje i kawiarnie, gdzie można spróbować tradycyjnych węgierskich potraw i przysmaków. To doskonałe miejsce, aby skosztować regionalnych specjałów, takich jak gulasz, langosz (płaski placek), czy typowe węgierskie desery.

Kościół św. Antoniego z Padwy w Egerze

Drugi co do wielkości kościoła w mieście, po głównej katedrze, i trzeci co do wielkości kościoła w hrabstwie Heves.

Budowę ukończono w 1767 roku; wtedy zaczęto dekorować i wyposażać wnętrza i fasady. Na głównej fasadzie widnieje data 1771, ale kościół został konsekrowany dopiero 18 kwietnia 1773 roku przez biskupa Ignáca Batthyány’ego

Freski na suficie namalował w latach 1769-1770 malarz pochodzący z Bratysławy Márton Reindl. Obraz ołtarza głównego namalował János Lukács Kracker w 1771 r., stół ołtarzowy z czerwonego marmuru wykonał Márton Szelecky.

KOMENTARZE NA FORUM
Treść
Podpis
Ocena