Észak-Magyarország – czyli Północne Węgry – to jeden z najciekawszych regionów kraju pod względem przyrodniczym, kulturowym i historycznym. To tutaj spotykają się: góry, zamki, wina i gorące źródła. Region jest nieco surowszy od reszty Węgier, ale i bardziej tajemniczy.
Położony jest w północno-wschodniej części Węgier, przy granicy ze Słowacją. Dominują góry i wyżyny – w tym najwyższe pasmo Węgier, czyli Mátra, oraz Bükk i Zemplén.
W średniowieczu ważne centrum obronne i górnicze – zamki w Egerze, Diósgyőr, Füzér.
Silne tradycje katolickie – Eger to ważne biskupstwo. Region związany z rewoltą antyhabsburską Rakoczego i późniejszymi ruchami narodowymi.
Wino i gastronomia
- Tokaj – legendarne wino tokajskie („król win i wino królów”), produkowane ze szczepów Furmint i Hárslevelű.
- Eger – słynny Egri Bikavér (Bycza Krew), mieszanka lokalnych szczepów.
- Mnóstwo piwnic winnych wykutych w tufie wulkanicznym.
- Kuchnia bardziej „chłopska” i „góralska” niż w innych częściach kraju – zupa rybna, dziczyzna, kapusta.
Uzdrowiska i kąpieliska
- Miskolctapolca – wyjątkowe kąpielisko w jaskiniach krasowych, jedno z najbardziej unikalnych w Europie.
- Egerszalók – termy z naturalnym "tarasem solnym" (wygląda jak Pamukkale w Turcji).
- Zsóry Fürdő – znane kąpielisko w Mezőkövesd.
- Bogács, Demjén, Parádfürdő – mniejsze uzdrowiska.
To najlepszy wybór, jeśli szukasz połączenia aktywnych form wypoczynku z relaksem i degustacją wina – w scenerii zamków, miasteczek z duszą i pachnących lasów.