BurgundiaFrancja | zabytki, atrakcje, turystyka

sortuj:

Burgundia (fr. Bourgogne) to region we wschodniej Francji, słynący przede wszystkim z wina, kuchni i pięknych krajobrazów.

Najważniejszym miastem w Burgundii jest Dijon, z pięknymi zabytkami, wspaniałymi muzeami, takimi jak Musée des Beaux-Arts de Dijon, oraz z piękną katedrą Notre-Dame. W Dijon warto spróbować miejscowej potrawy - gorącego sera po burgundzku, tzw. fondue bourguignonne.

Innym popularnym miastem w Burgundii jest Beaune, uważane za stolicę winiarstwa w regionie. W Beaune znajduje się słynny Hotel-Dieu, jeden z najpiękniejszych zabytków renesansowych we Francji, a także liczne winiarnie, gdzie można degustować najlepsze wina burgundzkie, takie jak Chablis, Meursault, Pommard czy Gevrey-Chambertin.

Ślimaki w kuchni Burgundzkiej

Tradycja jedzenia ślimaków (escargots) w kuchni francuskiej jest najbardziej kojarzona z Burgundią. To właśnie stamtąd pochodzi najsłynniejsze danie z ich udziałem – escargots de Bourgogne, czyli ślimaki podawane w maśle czosnkowo-pietruszkowym.

Choć ślimaki jadano na terenach dzisijszej Francji od czasów rzymskich, to Burgundia zasłynęła z ich przyrządzania i uczyniła z nich symbol wykwintnej kuchni. Wynika to z obfitości ślimaków w regionie oraz lokalnych tradycji kulinarnych. Popularność tego dania rozprzestrzeniła się na inne części Francji, a obecnie ślimaki są spożywane w różnych wariantach, m.in. w Alzacji, Prowansji czy Owernii.

Burgundzkie wino

Burgundia (Bourgogne) to jedno z najważniejszych i najbardziej prestiżowych regionów winiarskich Europy - i świata. Należy do tzw. "wielkiej piątki" klasycznych regionów winiarskich Starego Kontynentu.

Burgundia to doskonały przykład regionu, gdzie "terroir" gra pierwsze skrzypce. Winorośle rosną tu na zboczach złożonych z gliny, wapienia i margli. Każda mała działka (tzw. climat lub lieu-dit) może dawać inne wino, mimo że uprawia się ten sam szczep.

Wina z Burgundii są klasyfikowane w sposób wyjątkowo szczegółowy:

  • Grand Cru – najwyższa jakość, tylko około 1% produkcji
  • Premier Cru – bardzo dobre wina z wyznaczonych winnic
  • Village – wina z konkretnych miejscowości, np. Meursault, Gevrey-Chambertin
  • Regionalne – np. Bourgogne Rouge czy Bourgogne Blanc

W Burgundii wiele posiadłości (tzw. domaines) ma rodowód sięgający średniowiecza. Mnisi cystersi i benedyktyni prowadzili już wtedy skrupulatne zapiski o właściwościach poszczególnych działek.

Najdroższe wina świata to często właśnie burgundy, np. z Domaine de la Romanée-Conti (DRC). Ich ceny osiągają dziesiątki tysięcy euro za butelkę. To także region, gdzie działa bardzo silny rynek wtórny (aukcje, inwestycje w wino).

Burgundia jest uważana za region:

  • o największej finezji i elegancji w winach
  • o niespotykanym rozdrobnieniu działek i różnorodności terroir
  • z historycznym znaczeniem porównywalnym z Bordeaux, Toskanią czy Piemontem

Mimo że powierzchniowo jest mniejsza niż Bordeaux, to prestiżem często ją przewyższa. Dla koneserów i sommelierów Burgundia to święty graal – trudna do zrozumienia, ale oferująca nagrody największe z możliwych.

Burgundia - jedno z najważniejszych królestw w Rzeszy

W Świętym Cesarstwie Rzymskim tytuł królestwa (regnum) był nadawany rzadko, a większość państw w Rzeszy miała status księstw, margrabstw, hrabstw czy elektoratów. Królestwa w Rzeszy były nieliczne i ograniczały się do tych historycznie uznanych za królestwa.

Królestwa w Świętym Cesarstwie Rzymskim

  • Królestwo Niemieckie - Regnum Teutonicum
  • Królestwo Czech - Regnum Bohemiae
  • Królestwo Włoch - Regnum Italicum
  • Królestwo Burgundii - Regnum Arelatense lub Regnum Burgundiae

Królestwa Burgundii obejmowało dzisiejszą wschodnią Francję, zachodnią Szwajcarię oraz południowo-zachodnie Niemcy a jego główne miasta to Lyon, Besançon, Genewa i Awinion.

Teoretycznie cesarz był również królem Burgundii, ale w praktyce cesarska kontrola była słaba. Władza realnie należała do lokalnych książąt i biskupów.

Od XIII wieku cesarze przestali aktywnie rządzić Burgundią, a region coraz bardziej zbliżał się do Francji. W XIV-XV wieku Francja przejęła kontrolę nad większością dawnej Burgundii, a cesarskie roszczenia stały się czysto nominalne. W praktyce oznaczało to, że Burgundia była częścią Rzeszy tylko na papierze, podczas gdy Czechy, jako królestwo, miały realny wpływ na politykę cesarską.

Dijon

Dijon

Stolica regionu Burgundia-Franche-Comté. Znane jest przede wszystkim z produkcji musztardy.

👫